Hiša kulture v Pivki vas vabi, da se jim pridružite na zelo zanimivi delavnici in razstavi.

Povezane so z naravo in tudi našimi presihajočimi jezeri.

delavnica
1. – 3. junij 2015

razstava
5. – 20. junij 2015

otvoritev: 5. junij 2015 ob 19. uri

sodelujoči umetniki in umetnice

Neža Jurman, Tanja Milharčič, Miha Perne, Zoran Pungerčar, Leon Zuodar, Mina Žabnikar

Projekt društva Hiša kulture v Pivki z naslovom Sitotica vključuje raziskovalno delavnico, razstavo nastalih del in spremljevalni program za otroke.

Hiša kulture bo izbranim vizualnim umetnikom in umetnicam dala na razpolago svoj grafični atelje, v katerem bodo na 3-dnevni delavnici sitotiska na les pod vodstvom Leona Zuodarja ustvarjali dela na temo Izginjanje vrst, izginjanje podjetij / ropanje narave, ropanje družbe, vpeto v lokalno okolje.

Dela bodo pod vodstvom kuratorke Mojce Grmek predstavljena na skupinski razstavi v prostorih Hiše kulture. V času odprtosti razstave bo potekal spremljevalni program za otroke pod vodstvom slikarke in pedagoginje Tanje Milharčič.

Projekt se v osnovi ukvarja z globalnim problemom roparskega odnosa do narave in družbe, ki je posledica kapitalistične ureditve sveta in pohlepa elit, v lokalnem okolju.

V tem okviru sooča primera dveh lokalnih praks, pozitivne, to je ureditev Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer, in negativne, to je stečaj nekdaj uspešnega podjetja za predelavo lesa Javor Pivka.

Skozi to optiko odpira za razmislek številna vprašanja, kot so izginjanje vrst, onesnaževanje narave, nujnost zaščite narave, pa tudi razgradnja lokalne gospodarske strukture ter posledice tega v vsakdanjem življenju ljudi, kritika kapitalizma in neoliberalizma, možnosti drugačne družbene ureditve itd.

Projekt je podprlo Ministrstvo za kulturo RS.