Vstopate v raznoliko deželo Pivških presihajočih jezer, ki vam ponuja odkrivanje jezer in v času ko teh ni, cvetočih jezerskih kotanj, pisanih travnikov in kulturno dediščino tukajšnjih ljudi.

Pomagajte nam ohranjati to lepoto. Za seboj pustite le stopinje, s seboj vzemite le fotografije in lep spomin.

Bonton na območju velikih zveri

Velike zveri imajo prirojen strah pred človekom, zato se stikom izogibajo in jih le redko srečamo. Ni se jih potrebno bati, vendar sta previdnost in primerno obnašanje v naravi nujna. Srečanjem se izognemo tako, da nase opozarjamo z mirnim pogovorom, žvižgi, glasno hojo in podobno. Ob tem moramo paziti, da ne vznemirjamo drugih prebivalcev gozda. Če kljub opozarjanju nase naletimo na predstavnika velikih zveri, ostanemo čim bolj mirni. Z mirnim tonom opozorimo nase in se počasi umaknemo v smeri našega prihoda. Pomembno je, da ne tečemo, saj lahko zaradi naše nenadne in hitre reakcije, stečejo za nami.

Če srečam medveda…

Napadi medveda na človeka so izjemno redki, napade le, če se počuti ogroženega.
● ne tečemo, plezamo, plavamo, saj medved zmore vse to veliko bolje kot mi
● ob dvigu na zadnje noge ne izkazuje napadalnosti, ampak preverja okolico
● zelo pomembno je, da imamo v naravi psa na povodcu,
● medved lahko izvede tako imenovani lažni napad: se zažene proti nam, vendar nas ob tem ne poškoduje, želi nas le odgnati.

Če srečam volka…

Volkovi so izredno plašne živali. Človeka se izogibajo tudi, če jih srečamo v tropu. V zadnjih 100 letih v Sloveniji ne beležimo nobenega napada na človeka.

Če srečam risa…

Ker je risov malo in so zelo oprezni, jih v naravi težko opazimo, zato srečanj skorajda ni.

GOZDNI BONTON

Želite odkrivati tudi ostale znamenitosti na Pivškem?