V povezovanju namreč vidimo velik potencial za večjo prepoznavnost turistično-kulturno-naravne ponudbe porečja Ljubljanice.

Prvo skupno ponudbo vam tako predstavljamo že v februarju! V času zimskih počitnic pripravljamo zimska počitniška dneva in sicer 20. februarja, ko bo zimski počitniški dan na razstavi Moja Ljubljanica na Vrhniki ter 21. februarja v Notranjskem muzeju Postojna. Pripravili smo zanimive, zabavne in poučne vsebine, ki jih bodo otroci spoznavali preko izkustvenih, doživljajskih in ustvarjalnih delavnic. Tako bodo otroci na razstavi oziroma v muzeju preživeli cel dan!

 

Informacije glede zimskega počitniškega dneva na razstavi Moja Ljubljanica spremljajte na: http://mojaljubljanica.si/pocitniski-dan-na-razstavi-moja-ljubljanica/, FB, na spletnem portalu mojaobcina.si. Prijave na: info@mojaljubljanica.si do najkasneje petka, 16. februarja!

 

Informacije glede zimskega počitniškega dneva v Notranjskem muzeju Postojna spremljajte na: http://www.notranjski-muzej.si/si/dogodki/2018/02/21/528-Zimski-pocitniski-dan, FB, spletnem portalu mojaobcina.si, Prepih, R94. Prijave na: tina.poljsak@notranjski-muzej.si do najkasneje petka, 16. februarja!

OPIS POČITNIŠKEGA DNEVA NA RAZSTAVI MOJA LJUBLJANICA

V času zimskih počitnic za otroke pripravljamo počitniški dan na razstavi Moja Ljubljanica in sicer 20. februarja, med 8.00 in 16.00.

Za letošnje zimske počitnice smo se odločili, da vašim otrokom ponudimo možnost, da preživijo en počitniški dan na razstavi Moja Ljubljanica. V sodelovanju z muzeji iz porečja Ljubljanice – s Parkom vojaške zgodovine Pivka, Notranjskim muzejem Postojna ter Krajinskim parkom Pivških presihajočih jezer – smo pripravili zanimive, zabavne in ustvarjalne delavnice z raznolikimi vsebinami.

Cena počitniškega dneva je 8 €/otroka. Cena ne vključuje malice oziroma kosila.

Za počitniški dan so POTREBNE PRIJAVE! Prijave zbiramo na info@mojaljubljanica.si do petka, 16. februarja.

 

POTEK POČITNIŠKEGA DNEVA:

8.oo – 8.30 – zbiranje otrok

8.30 – 9.00 – uvod, priprava na delavnice

9.00 – 12.30 – gostujoče delavnice muzejev iz porečja Ljubljanice

12.30 – 13.30 – odmor za kosilo/malico, sprehod

13.30 – 15.00 – delavnica mladi raziskovalci na razstavi Moja Ljubljanica

15.00 – 16.00 – odmor, povzetek dneva, sprostitev, odhod domov

 

OPISI POSAMEZNIH DELAVNIC

Delavnica: MLADI RAZISKOVALCI (Moja Ljubljanica)

Kje izvira reka Ljubljanica? Koliko imen ima? Kdo vse je živel na Ljubljanskem barju in kdo je izgubil svoj rog? Kdo je v srednjem veku prepisoval knjige in kam le vodi črna cev na razstavi? Vse to in še več bomo razkrivali in odkrivali na razstavi Moja Ljubljanica kot pravi mladi raziskovalci.

Delavnica: GOZDNI PREBIVALCI (Krajinski park Pivških presihajočih jezer)

Kako razločimo stopinje psa in volka v naravi? Kako velika je medvedja šapa? Kakšne odtise za seboj pušča veverica? Na delavnici GOZDNI PREBIVALCI? bomo prepoznavali odtise gozdnih živali. Otroci se bodo pobližje spoznali z gozdnimi živalmi, ki živijo na območju Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera. Pogovorili se bomo o njihovi vlogi in o tem, zakaj je potrebno varovati njihov življenjski prostor.

Delavnica: IZDELAJ SVOJ PERISKOP (Park vojaške zgodovine Pivka)

Ste se kdaj spraševali, kako svet na površju vidijo podmorničarji s podmornic v morju? Ste vedeli, da imajo na podmornicah prav posebno napravo, s katero lahko spremljajo dogajanje nad morsko gladino? Kopno iz morskih globin opazujejo s pomočjo periskopa – optičnega instrumenta, ki zaradi odbijanja svetlobe od zrcal pokaže posredno sliko zunanjega sveta. Na zabavni in poučni delavnici si bomo tudi sami izdelali svoj čisto pravi periskop in tako kot podmorničarji svet opazovali skozi njegov okular. Spoznali bomo, kako deluje periskop, in izvedeli veliko zanimivega o skrivnostni podmornici, ki je na ogled v Parku vojaške zgodovine v Pivki. Odlična priložnost, ki je ne gre zamuditi. Kdo ve, morda vas pa starši že med tokratnimi počitnicami pripeljejo še na ogled podmornice v živo!

Delavnica: LEDENA DOBA (Notranjski muzej Postojna)

Poznate kakšno žival, ki je že izumrla? No, gotovo ste že slišali za dinozavra, jamskega medveda ali mamuta. Poleg omenjenih junakov bomo na delavnici spoznavali tudi fosilne dokaze drugih ledenodobnih živali: jelena, bizona, goveda, divjega konja, jamske hijene, leva in celo povodnega konja. Za lažjo predstavo si bomo izdelali replike ledenodobnih fosilnih kosti. Pridite in ne zamudite zgodbe o ledeni dobi!