V teh dneh se kar vrstijo pomembni datumi za Naravo – včeraj smo obeleževali Dan Nature 2000, danes obeležujemo Dan biotske pestrosti, v sredo Evropski dan parkov, čez cel teden pa Teden slovenskih parkov, od 21. 5. do 28. 5. 2017

V Krajinskem parku Pivška presihajoča jezera smo želeli vse te pomembne dni obeležiti z dogodkom, tako smo včeraj pripravili že 4. Ovčarski praznik na Pivškem. Sončno nedeljsko popoldne je privabilo veliko obiskovalcev.

Na prireditvi je bilo prikazano tkanje na kolovrat in polstenje ter česanje volne, v čemer so se lahko obiskovalci tudi sami preizkusili.

Dogodek je bil tudi priložnost za druženje lastnikov kraških ovčarjev, ki izvirajo prav iz Pivškega. V družbi kraških ovčarjev so se obiskovalci z vodnikom odpravili do najbližjega Petelinjskega jezera. Tokrat so namesto vode opazovali cvetoči travnik in estavele, ki nam ob deževju vodo bruhajo ob lepem vremenu pa vodo pijejo.

Otroci so se družili ob risanju gozdnih živali, izdelavi odtisov medvedjih in volčjih šap ter igranju starih pastirskih iger.

Na dogodku je bila tudi pestra ponudba lokalnih ponudnikov, ki so ponujali nakit, med, domača mila, proizvode iz ovčjega mleka itd..

Ovčarska družinska kmetija Žužek je obiskovalcem ponujala izdelke iz ovčjega in kravjega mleka – odlične sire, skuto, jogurte. Z nami so bili sodelavci projekta DinalpBear, ki so predstavljali blagovno znamko »Medvedu prijazno«, Petra in Stane Draškovič Pelc sta ponujala čudovita mila v obliki medvedov, volkov, sovic…., gospod Ivan Požar iz Klenika je imel stojnico obloženo z medom in medenimi izdelki, pa domačim jabolčnim kisom in drugimi dobrotami, ki jih sam pripravlja že dolga leta. Med svojih čebelic je ponudil tudi čebelar iz Palčja, Fredi Šalamun.

Kmetijski zavod Bric je predstavljal svojo šolo, kjer učijo pastirske pse in izdelujejo kvalitetne pasje igrače. Roberta Dragičević Noemi je predstavljala svojo domačo vas – Staro Sušico in vse spretnosti in ponudbo, ki jo ta mala vasica z druge strani pivške občine premore. Obiskovalke so se rade pristavile na treh stojnicah, kjer so lahko kupile čudovit nakit, narejen ročno in unikaten izpod spretnih rok Tadeje Pecman Penko, Boštjana Megliča in Pikinega nakita.

Kot vsako leto je Turistično društvo Pivka v sodelovanju s KPPPJ kuhalo tradicionalni krompir v zevnici in pripravljalo palačinke z namazom iz ovčje skute. Oboje je bilo po odzivu obiskovalcev odlično, saj se vrsta kar ni prekinila, dokler ni vsega zmanjkalo.

Vsem sodelujočim in vsem obiskovalcem se iskreno zahvaljujemo, saj je bil z vami vsemi in zaradi vas včerajšnji dogodek tako lep. Se vidimo prihodnje leto!

Fotografije dogodka si lahko ogledate tukaj.