Zgodaj spomladi, še preden so se netopirji vrnili iz jamskih zavetišč v cerkvene zvonike in na podstrešja, smo v projektu PIVKA.KRAS.PRESIHA očistili njihova poletna zatočišča. S pomočjo zunanjega izvajalca, podjetja Karso, zaposlitveni center d.o.o smo odstranili okrog 300 kg gvana ali iztrebkov. Izvajalec je očistil 9 zvonikov na območju Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera, in sicer v naseljih Selce, Gradec, Slovenska vas, Petelinje, Radohova vas, Trnje, Klenik, Parje in Šilentabor. Največje količine gvana, ki je pripadal golobom, so odstranili z zvonika cerkve sv. Andreja v Slovenski vasi.

V projektu smo za netopirje uredili še preletne odprtine, line in druge odprtine, na štirih zvonikih in podstrešjih cerkva, v naseljih Gradec, Selce, Slovenska vas in Šilentabor. Zunanji izvajalec del, Mizarstvo Tonc, je na line montiral okvirje z mrežami in namestil bodice, ki bodo onemogočale naselitev golobom. Ti so zaradi večjih količin iztrebkov v okolici bivališč ljudi nezaželeni. Pri montaži je izvajalec upošteval navodila strokovnjaka za netopirje s Centra za kartografijo favne in flore in puščal dovolj velike reže, ki bodo omogočale prehod netopirjem.

Z izvedenimi ukrepi prispevamo k ohranjanju življenjskega prostora netopirjev, ki imajo veliko vlogo v ekosistemu. Netopirji namreč uravnavajo število žuželk in so tako naš dober sosed v kulturni krajini.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.