Svetovna fundacija WWF poziva slovenske občine in državljane, da v soboto, 24. marca, ugasnejo luči med 20:30 – 21:30 uro in se pridružijo največji svetovni akciji za zdrav planet

Pobuda WWF Ura za Zemljo (Earth Hour) bo ponovno združila na milijone ljudi po vsem svetu, ki bodo pokazali svojo zavezanost zdravem planetu. Ker se naš skupni dom sooča z dvema velikima izzivoma, podnebnimi spremembami in propadanjem biološke raznovrstnosti, se bo največja svetovna okoljevarstvena akcija osredotočila na mobilizacijo posameznikov, podjetij in vlad, da postanejo del razprave in iskanja rešitev, ki so potrebne za gradnjo trajnostne prihodnosti.

Od simboličnega dogodka ugašanja luči v Sydneyu leta 2007, je Ura za Zemljo prerasla v akcijo, ki jo podpirajo v več kot 180 državah. Ker se svetovna biološka raznovrstnost zmanjšuje z zastrašujočo hitrostjo, se bo Ura za Zemljo letos osredotočila na konkretno ukrepanje v smeri ohranjanja biološke raznovrstnosti in narave.

»Biološka raznovrstnost je temelj življenja na našem planetu. Danes, ko smo potisnili planet in njegove ekosisteme do roba, je Earth Hour naša priložnost, da izkoristimo svojo moč, kot posamezniki in kot kolektiv, za zaščito tkanine življenja v zameno za vse, kar nam daje. V korist vsega življenja na Zemlji, pa tudi naše lastne prihodnosti,« je dejal Marco Lambertini, generalni direktor WWF International.

V zadnjem desetletju je WWF skozi Uro za Zemljo premaknil temo podnebnih sprememb iz konferenčnih dvoran v sobe naših domov. Zdaj je trenutek, da storimo enako z biološko raznovrstnostjo, od katere smo odvisni vsi. Z geslom »Connect2Earth« (Poveži se z Zemljo), letošnja Ura za Zemljo izpostavlja najpomembnejše svetovne okoljske probleme. Kolumbijci bodo od vlade zahtevali, da prekinejo sečnjo gozdov do leta 2020, Francoska Polinezija pa bo začela varovati pet milijonov kvadratnih milj morja.

V naši regiji bo WWF poudaril povezavo med biološko raznovrstnostjo in podnebnimi spremembami. Sloganu »Connect2Earth« so v WWF Adria dodali slogan »Connect2Rivers« in celotna pobuda se bo osredotočila na zaščito naših sladkovodnih ekosistemov in pomembnih rek, ki so med najbolj ogroženimi ekosistemi. Sladkovodne vrste namreč izumirajo najhitreje od vseh vrst na svetu, kar stokrat hitreje kot izginjajo vrste na kopnem, in njihovo število se je v samo 50 letih zmanjšalo za kar 81 odstotkov, predvsem zaradi gradnje jezov, ki prekinjajo rečni tok, onemogočajo migracijo in prenos hranil.

»V Sloveniji Uro za Zemljo usmerjamo v zašito naše reke Mure, ki ji grozi izgradnja kar osmih hidroelektrarn. Z izgradnjo jezov in hidroelektrarn bi uničili zadnjo veliko nižinsko reko v Sloveniji, ki je dom naših največji poplavnih gozdov in ravnic, ki so izredno pomembni za blaženje posledic podnebnih sprememb. Mura je dom tudi 51 vrstam rib, največ v Sloveniji, in večina teh bi z izgradnjo jezov izumrla. Pozivamo vse državljane da se nam pridružijo in podpišejo peticijo za ohranitev reke Mure, ki jo bomo Ministrstvu za okolje predali na Dan voda, 22. marca,« je povedal Bojan Stojanović iz WWF Adria, vodja pobude Earth Hour v Sloveniji.  

WWF poziva vsa slovenska mesta in občine, da se pridružijo Uri za Zemljo in še enkrat zamračijo svoja središča in znamenitosti. Slovenija v Uri za Zemljo sodeluje že deseto leto in število sodelujočih mest vsako leto narašča. 

Dostopna je tudi internetna stran http://connect2earth.org/, na kateri državljani lahko napišejo, kaj njim pomeni biološka raznovrstnost in ohranjena narava. Platvorma, oblikovana v sodelovanju s sekretariatom Konvencije o biološki raznovrstnosti Združenih narodov, služi dvigu ozaveščenosti o pomenu biološke raznovrstnosti z vzpostavitvijo globalnih pogovorov o temah, kot so podnebne spremembe, zdravi oceani in trajnostno poslovanje. Platformo je podprlo tudi nemško zvezno ministrstvo za varstvo okolja, ohranjanje narave, gradnjo in jedrsko varnost, ter Mednarodna pobuda za boj proti podnebnim spremembam.

»V prejšnjih letih smo v tej uri razmišljali o lastnem odtisu na planet in ukrepih, ki jih lahko sprejmemo za zmanjšanje le-tega. Letos pa vabimo vse posameznike, da v Uri za Zemljo razmislijo, kaj za njih pomeni ohranjena narava, kako jo lahko zaščitimo in živimo z njo v sožitju,« zaključuje Bojan Stojanović.

Pobudi Ura za Zemljo se je letos uradno pridružila tudi Zveza tabornikov Slovenije, ki bo med svojimi člani dvigovala zavest o pomenu ohranjene narave in rek.

Obiščite http://www.earthhour.org, da izveste več o tem, kaj se dogaja na različnih lokacijah po svetu in preberete zgodbe posameznikov, ki rešujejo naš planet. Zdaj je čas, da zagotovimo zdravo, trajnostno in podnebno prihodnost za vse.

Vabljeni k sodelovanju v akciji tudi v Občini Pivka, kjer se pobudi pridružujemo že nekaj let.

 

ura za zemljo pivka