Šakal je vrsta, ki je nekoč živela tudi v naših krajih, nato izginila, v zadnjem času pa jo ponovno videvamo, tudi v Pivški kotlini. Šakali se namreč pospešeno širijo po vsej Evropi, na vprašanje, kaj to pomeni za ljudi in za druge živali, pa odgovarja raziskava raziskovalcev Univerze v Beogradu in Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki je prva raziskava, v kateri so strokovnjaki v praksi ovrednotili pomen šakalov za lokalno prebivalstvo ter za vplive na divjad.

Zlati šakal (Canis aureus) tehta dobrih deset kilogramov in je predstavnik družine psov. V Evropi živi že tisočletja, vendar je bila vrsta do nedavnega omejena le na otoke in priobalna območja Jadranskega morja ter na nekatere druge delov Sredozemlja in Črnega morja.
 

Kot je povedal Peter Krma s postojnske enote Zavoda za gozdove Slovenije, šakala že nekaj let videvajo na Planinskem polju, na območju Korotana, Hruševja, lovec Dušan Fatur iz Lovske družine Pivka pa je povedal, da so ga videli na primer med Trnjem in Pivko, verjetnost srečanja z njim pa je večja ob odlagališčih odpadkov.

Lovec in fotograf Dario Horaček nam je potrdil, da ga je mogoče srečati tudi na Pivškem, zelo težko pa ga je v naravnem okolju fotografirati. To je moč praktično samo s fotopastjo, saj je šakal predvsem nočna žival, ki se nerada razkazuje, in je torej po tej plati bolj podobna volku kot pa lisici. Sam pa ga je “ujel” v fotopast, nastavljeno pri Orehku. 

Več preberite tukaj