Prostovoljci iz Jamskega laboratorija Tular (Društvo za jamsko biologijo, http://www.tular.si/) rešujejo človeške ribice, ki jih poplave občasno naplavijo na kraška polja. Ko voda upade, te ogrožene živali obležijo na travnikih in poginejo, če jih pravočasno ne rešimo v eno od bližnjih vodnih jam. Če so poškodovane, jim v Jamskem laboratoriju Tular v Kranju pomaga veterinar dr. Zlatko Golob (Zavetišče za prostoživeče živali).

V nedeljo, 11. 5. 2014, je Tina Kirn opazila človeško ribico v skoraj posušenem požiralniku na Petelinjskem jezeru, ter sprožila pravo reševalno akcijo, ki se jo je poleg Gregorja in Magde Aljančič udeležil tudi Jani Frank (Ekomuzej Pivških presihajočih jezer). Prišli so v zadnjem trenutku – človeška ribica je bila že na suhem!

Reševanje je zmotilo vandalsko divjanje motoristov – morda je pod kolesi končala še kakšna človeška ribica… Po pregledu in dokumentiranju najdene živali so jo izpustili v sifon Matijeve jame ob Palškem jezeru. Upamo, da si bo kmalu opomogla!

Uspešno reševanje človeških ribic je najbolj odvisno od hitrega obvestila, zato pozivamo obiskovalce Pivških presihajočih jezer in drugih kraških polj, da ob najdbi človeške ribice nemudoma pokličejo na SOS Proteus (031/ 804 163). Živali naj se ne dotikajo, da jih ne bi nehote poškodovali.