𝐊𝐨 𝐬𝐨𝐧𝐜𝐞 𝐬𝐩𝐨𝐦𝐥𝐚𝐝𝐢 𝐦𝐨𝐜̌𝐧𝐞𝐣𝐞 𝐳𝐚𝐬𝐢𝐣𝐞, 𝐬𝐞 𝐛𝐨𝐥𝐣𝐬̌𝐞 𝐯𝐢𝐝𝐢𝐣𝐨 𝐯𝐬𝐞 𝐩𝐚𝐜𝐤𝐚𝐫𝐢𝐣𝐞.

Tudi naša jezera niso varna pred malomarneži.

Tako je nekdo brezvestno odvrgel pločevinko v Palško jezero.

Turistično društvo Pivka v sodelovanju s Krajinskim parkom Pivška presihajoča jezera / The Seasonal Lakes of Pivka in Občina Pivka 𝐯𝐚𝐛𝐢 𝐯𝐬𝐞 𝐥𝐣𝐮𝐛𝐢𝐭𝐞𝐥𝐣𝐞 𝐧𝐚𝐫𝐚𝐯𝐞, 𝐝𝐚 𝐬𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐝𝐫𝐮𝐳̌𝐢𝐣𝐨 𝐚𝐤𝐜𝐢𝐣𝐢 #𝐬𝐦𝐞𝐭𝐞𝐤.

 

Zakaj smetek? Ker združuje dve besedi – smet in tek.

 

V tujini temu rečejo »plogging« (švedski izraz “plocka upp”, kar pomeni pobirati, in “jogging”, ki je angleški izraz za tek).

Smetek (ali plogging) je dejavnost, ki združuje tek ali hojo s pobiranjem smeti.

Namen plogginga je ne samo izboljšati telesno kondicijo, temveč tudi prispevati k čistejšemu okolju tako, da med aktivnostjo pobiramo odpadke, ki jih najdemo na svoji poti

 

Ta pristop k vadbi je postal priljubljen po vsem svetu zaradi svojega pozitivnega vpliva na okolje in telesno zdravje. In prav to potrebujemo – vašo pomoč, da naredimo nekaj dobrega za našo naravo!

 

Občina Pivka vsako leto organizira čistilno akcijo Očistimo Pivko 2024, ki bo letos 𝐯 𝐬𝐨𝐛𝐨𝐭𝐨, 𝟏𝟔. 𝐦𝐚𝐫𝐜𝐚. Vabimo vas, da se pridružite v čim večjem številu.

 

Ker pa v enodnevni akciji ne moremo pobrati vseh odpadkov, ki so razpršeni po naravi, vas prosimo, da na svoje aktivnosti v naravi vzamete s seboj vrečko za smeti in pripomoček za pobiranje (npr. rokavice ali pripomoček za prijemanje smeti).

 

Vaš prispevek bo takoj naredil naše okolje čistejše, sprehodi v naravi bodo bolj sproščeni, ko se ne bomo več ozirali na odvržene pločevinke, plastenke in druge odpadke.

Če na svojih sprehodih opazite večje količine odpadkov pa naprošamo, da pošljete fotografijo s točno lokacijo odlagališča na e-naslov td.pivka@gmail.com in vaše opažanje bomo posredovali ustrezni službi.

 

Za vse, ki se boste pridružili akciji, pripravljamo tudi posebno nagradno igro!

Objavite fotografijo svoje akcije #smetek na Facebooku in označite @tdpivka, @pivskajezera, @obcinapivka.

 

Vsi, ki boste sodelovali, boste deležni nagrade!

 

Lahko pa nam svojo fotografijo pošljete na td.pivka@gmail.com. Pomagajte nam ohraniti naravo čisto in lepo – vsak prispevek šteje!