V soboto, 3. februarja 2024, je bil za občino Pivka pomemben dogodek – ponovno odprtje vrat Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer. Pred dobrim desetletjem – 27. septembra 2013, ob svetovnem dnevu turizma, smo prvič odprli vrata Ekomuzeja, s čimer smo začeli pripovedovati zgodbo o naravi in življenju na tem posebnem koščku sveta.

Župan Robert Smrdelj, direktorica Zavoda za turizem Jana Gržinič,  vodja Krajinskega parka Tadej Kogovšek ter dolgoletni vodnik v Ekomuzeju Andrej Godina, so obiskovalce nagovorili. Prireditev je povezovala Marjana Grčman, Jaka Furlan iz 7. razreda OŠ Pivka pa je interpretiral zgodbo o tem, čigavo je (ali bi moralo biti) Petelinjsko jezero.

Uradnem delu je sledil ogled prenovljenega Ekomuzeja, potem pa še voden sprehod do Petelinjskega jezera, ki je bilo čudovito – polno vode in zamrznjeno.

Domača marenda je obiskovalcem ponudila tipično lokalno hrano – krompir v zevnici in slaščice, Branko Česnik je rezal pečen pršut, Nemškovske gospodinje pa so tudi pripravile nekaj sladkega. Za glasbeno vzdušje so poskrbeli fantje iz ansambla Ikebana. Dan se je zaključil s prekrasnim sončnim zahodom, ki je bil dodaten vrhunec dogodka.

Pri prenovi Ekomuzeja smo posebno pozornost namenili vsebini in novim pristopom v interpretaciji ter zagotavljanju popolne dostopnosti za gibalno ovirane osebe. Po zaključku prenove Ekomuzej Pivških presihajočih jezer ponuja izboljšano doživetje za obiskovalce ter še bolj poudarja pomen ohranjanja narave tega izjemnega območja.

Gradbena dela so se pričela konec januarja 2023 in so zajemala obsežno obnovo obstoječega objekta, dozidavo prizidka, ureditev okolice z razgledno ploščadjo ter različna obrtniška dela. Izvajalec gradbenega dela je bilo podjetje Komunala Sežana d.d., izvajalec opreme pa GEAart d.o.o. Skupna vrednost projekta je znašala 700.000 evrov. Celoten projekt je bil izveden v sodelovanju med Občino Pivka ter sofinancerjema, Republiko Slovenijo in Evropsko unijo preko Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru projekta PIVKA.KRAS.PRESIHA.

 

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer je odprt za obiskovalce ob sobotah in nedeljah od 10. do 16. ure. Ekomuzej bo odprt tudi ta četrtek, 8. februarja ob kulturnem prazniku, od 10. do 16. ure.

Vnaprej najavljene skupine lahko Ekomuzej obiščejo po dogovoru. Še posebej pa vabimo vse občane občine Pivka, da izkoristijo prost vstop v Ekomuzej. Vse informacije o odpiralnih časih in dogodkih lahko spremljate na spletni strani www.pivskajezera.si.

Na tem mestu se zahvaljujemo vsem, ki ste bili del te zgodbe in ste na kakršenkoli način pripomogli k temu, da smo ponosni na prenovljeni Ekomuzej. Hvala tudi vsem, ki ste v soboto praznovali z nami.

Ekipa KPPPJ