Preko 300 učencev je tudi letos sodelovalo v skupni akciji Naravnih parkov Slovenije, v kvizu Parkoslovec.

V tekočem šolskem letu so raziskovali travniške cvetlice in s pomočjo zanimivih nalog spoznavali značilne rastline naših naravnih parkov.

Naloge učencev so bile razdeljene v 4 sklope, objavljene vsako četrtletje šolskega leta. Učenci so z nalogami v obliki križank, rebusov, iskanja parov ipd. iskali rešitve in končno geslo vsebinskega sklopa, ki so ga vpisali v spletno platformo. Naloge v posameznih sklopih smo pripravili parki, tako so učenci spoznali značilne vrste tako domačih kot drugih travnikov, od Goričkega, do Primorja, Kozjanskega in Alp ter krasa.

Na našem območju je sodelovalo 40 učencev z osnovnih šol Košana, Knežak in Prestranek. Zvesti reševalci kviza so postali pravi mladi parkoslovci. Ob koncu šolskega leta smo, Krajinski park Pivška presihajoča jezera in Regijski park Škocjanske jame, učencem podelili priznanje – Mladi parkoslovec.

Njihove mentorice Jerneja Štritof (OŠ Knežak), Antonija Tomšič in Ana Krompič (OŠ KOšana) ter Sladjana Šućur Popović (OŠ Prestranek) so povedale, da so učenci naloge skrbno in z veseljem reševali ter večkrat so prav oni učiteljice spomnili, da je že čas za novo reševanje kviza. Učenci so bili veseli sodelovanja v kvizu in želijo nadaljevati z reševanjem ter se nam pridružiti tudi na terenu.

Učencem in mentoricam se zahvaljujemo za sodelovanje in zvesto reševanje.

S sodelujočimi učenci želimo nadaljevati aktivnosti tudi v prihodnje, saj so izkazali velik interes po poznavanju svoje okolice in narave. Nove generacije šesto in sedmošolcev ter učiteljice lepo vabljeni, da se kvizu pridružite v novem šolskem letu. Več o kvizu je dostopno na povezavi, kjer si lahko ogledate tudi naloge iz preteklih let.