Narodni, regijski in krajinski parki, povezani v Skupnost naravnih parkov Slovenije, vabimo vedoželjne, radovedne in sprostitve iščoče v zavarovana območja narave v Sloveniji, kjer boste proste ure preživeli z javnimi uslužbenci, ki v javnem interesu opravljajo naloge in poslanstvo ohranjanja narave v Sloveniji in v Evropi. Za vas smo pripravili 52 dogodkov v 12 zavarovanih območjih narave Slovenije v tednu od 21. − 29. maja 2016. V priponki je seznam vseh dogodkov, lepo vabljeni, da obiščete tistega, ki je najbolj po vašem okusu.

Krajinskem parku Pivška presihajoča jezera smo pripravili prireditev z naslovom OVČARSKI DAN NA PIVŠKEM, ki bo to nedeljo, 22. maja med 10. in 17. uro pri Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer v Slovenski vasi pri Pivki.

Dan bo poln raznovrstnih aktivnosti in vsak bo lahko našel kaj zase. Začeli bomo ob desetih zjutraj zustvarjalnimi delavnicami za otroke in kulinarično FIT delavnico za odrasle.

Kulinarično delavnico bo vodila Marija Paladin, ki ima bogate izkušnje s pripravo zdravih receptov – brez moke, brez glutena in brez sladkorja, saj je pred kratkim izdala knjigo z okusnimi in zdravimi recepti. Pri pripravi jedi bomo uporabili tudi ovčje mlečne izdelke kmetije Žužek is Slovenske vasi.

Od desetih dalje boste lahko na tržnici z domačimi izdelki kupili kakšno domačo dobroto ali izdelek, pa tudi zdravo hrano za svoje pasje prijatelje. Predstavili se bodo Tine Slavec – STLES s čudovitim lesenim nakitom, prav tako lesen nakit bo predstavila Tjaša Šporar, ki bo imela s seboj tudi izdelke Moja ovčka- otroška oblačila in obutev, ki jih izdeluje sama. Dušan Šporar bo ponudil lesene okrasne in uporabne izdelke.Tatjana Rant se bo predstavila s svojo linijo nakita iz polimerne gline pod blagovno znamko LuNal.

Lena Bizjak bo ponudila izdelke iz konopljeIvan Požar pa med in medene izdelke, oboje pridelano v Krajinskem parku Pivška presihajoča jezera. Tudi skupnost iz Tomaja na Krasu, ki so se poimenovali Kraške zapeljivke, bodo ponujali svoje izdelke.

Ker je ta dan namenjen tudi kužkom in njihovim skrbnikom, nismo pozabili na njih. Nature’s menu je zdrava surova hrana za kužke, Pasja pekarna Papy pa bo ponudila slastne zdrave priboljškeCarmenMediam bo predstavila ročno izdelana oblačila za kužke manjših pasem.

Popoldne, od 13. ure dalje se bodo lahko obiskovalci preizkusili v preji na kolovratu in v filcanju. Kako seprede na kolovratu bodo predstavili učenci kmetijskega krožka s svojo mentorico Tamaro Urbančič. Na njihovi stojnici boste lahko kupili tudi izdelke, ki jih učenci pridno izdelujejo skozi celo šolsko leto.

Kako se filca bo pokazala Alja Venturini. Na voljo bodo tudi njeni izdelki iz filca (copati, klobuki, polsten nakit, polsteni izdelki, šali, torbe), ki so prave umetnine. Cenjena je tako doma kot v tujini, zato ne zamudite priložnosti za nakup kakšnega unikatnega modnega kosa iz filca.

V popoldanskem času se bodo odvijala tudi strokovna predavanja in sicer o reji drobnice in predelavi volne, predavala bo strokovnjakinja iz tega področja, Klavdija Kancler.

Skozi cel dan se bomo družili s kraškimi ovčarji in njihovimi skrbniki, kužki bodo tudi pokazali kakšne trike vse obvladajo. Mateja Mihelčič bo s svojo Kraševko Neli pokazala vaje iz agilitija, Urša Udovič bo predstavila Kraševca v vlogi terapevtskega psa s svojo psičko LavoMaruša Jerič Bole pa trike s Kraševko Nalo. Ob 16. uri, pa se bomo lahko vsi skupaj podali na sprehod do Petelinjskega jezera, ki je za ta čas nenavadno polno vode. Glede na to, da bo v nedeljo vreme sončno in toplo, verjamemo, da se bo težko upreti skoku v vodo. Kužki bodo zagotovo veselo čofotali.

Tudi lačni ne bomo, v sodelovanju s Turističnim društvom Pivka se bo v kotlu na ognju kuhal krompir v zevnici, za posladek pa si bomo spekli kakšno palačinko.

Vse aktivnosti so brezplačne, tudi ogled Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer. Lepo vabljeni!