OKUSI PIVŠKIH JEZER


Vreme ni bilo naklonjeno nedeljski kulinarični prireditvi »Okusi Pivških jezer«. Kljub dežju je prišlo veliko obiskovalcev in bili so dobre volje. Dokaz, da za dobro vzdušje ni krivo vreme, temveč ljudje.

Stisnjeni pod šotorom, so za obiskovalce prebivalci Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera pripravili okusno hrano s Pivškega. Kaj pa pravzaprav je hrana s Pivškega?

V Selcah so pripravili belo polento, Miranda in Tone sta jo “tolkla” toliko časa, dokler ni postala res odlična. V Petelinjah so skuhali žolco, ješprenj in šarkelj, Slovensko vas je zastopal župan Robert Smrdelj, ki je cvrl krompir v svinjski masti, gospodinje pa so pripravile okusen jabolčni štrudelj. Trnjanke so skuhale bučno juho in štruklje ter različne marmeladke, likerje in druge slastne pripravke. Palčanke so postregle s fižolovo mineštro in šnitami, Parke pa gobovo juho. Tudi v Drskovčah so se potrudili in skuhali divjačinski golaž, štruklje, njoke in šnite. Zagorci so pripravili pečen krompir, Pivčani pa bučno juho in palačinke s češpovo marmelado. Turistično društvo Pivka je s pomočjo Martina Krpana skuhalo krompir v zevnici ter kompot .

Na prireditvi so se predstavili tudi ustvarjalci in oblikovalci: Stles z nakitom it lesa, pa Marusha nakit, Vanjuška in Majuška, Tanja Milharčič in Nataša Babič ter Tjaša in Dušan Šporar.

Tako kuharske ekipe, kot ostali ponudniki ter obiskovalci so se strinjali, da mora takšna prireditev postati tradicionalna in že so se začeli kovati načrti kako in kaj za drugo leto. Vsem sodelujočim se ekipa KPPPJ iskreno zahvaljuje.

Fotografije: Peter Truskinger – TruskieFoto

Priprave, lupljenje krompirja   Svoje pridelke so ponujale lokalne kmetije   Turistično društvo Pivka: predsednik Peter Ženko pripravlja najboljši krompir v zevnici
         
Dež ni pokvaril lepega vzdušja   Tudi župan Robert Smrdelj je kuhal pivško hrano   Drskovče
         
Palčje   Pivka   Petelinje
         
Selce   Parje   Vanjuška in Majuška
         
Marusha Nakit   Nakit iz lesa   V ekomuzeju