Okusi Pivških jezer

V nedeljo, 2. oktobra je pri Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer v Slovenski vasi pri Pivki potekala prireditev Okusi Pivških jezer. Tokrat smo jo organizirali drugič in tako kot lani, nam tudi letos vreme ni bilo najbolj naklonjeno. Pa to niti razstavljavcev niti obiskovalcev ni motilo. Vsi smo bili na suhem, pod velikim prireditvenim šotorom.

Letos so sodelovali še tri vasi več kot lani in sicer Gradec, Klenik in Juršče. Tako je bilo vseh vaških stojnic 12, to so vasi znotraj Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera in tudi z njegovega vplivnega območja.

In kaj so nam okusnega pripravili po vaseh? V Selcah so tako kot lani to dolžnost dodeli gostilničarki Mirandi in njenemu pomočniku Tonetu. Skuhala sta belo polento in jo zabelila z ocvirki, jetranco in pocvrtim pršutom.

Gradec je bil tokrat prvič z nami, domiselno in izvirno so okrasili svojo stojnico in prikazali življenje v vasi skozi čas, obiskovalcem pa ponuduli tri vrste polente – koruzno, pšenično in ajdovo, pa salove piškote, jajca z meliso in pečen krompir s slanino.

V Petelinjah so skuhali zelo okusno joto iz repe, za posladek pa so gospodinje ponudile še na starinski način pripravljen štrudelj iz češp in zavitek iz suhih češp.

Slovenska vas je obiskovalcem ponudila slaščice in sicer zelo okusne jabolčni štrudelj ter skutno potico.

V Pivki so sproti pekli omlete in jih mazali z domačo češpovo marmelado, kuharji so ocenili, da so jih spekli preko 400! Ponudili pa so tudi bučno juho s kislo smetano.

Trnjanke so skuhale kolerado in štruklje, na svoji stojnici pa so imele tudi veliko pripravkov, ki so jih naredili vaščani – od likerjev, marmelad in vloženih vrtnin in sadja do kremic iz zdravilnih zelišč.

Tudi Klenik je bil tokrat prvič z nami, dekleta in fantje so pripravili frišno zelje s prato, ki je šlo kot za med, kaj hitro so razdali vse porcije.

Palčanke so se držale tradicije okusov Pivških jezer. Obiskovalcem so ponudile staro hrano, ki so jo včasih jedli v naših krajih. Meso je bilo na jedilniku le redkokdaj, zelo pogosto pa so ljudje jedli fižolovko, za sladico pa ocvrte šnite (kruh) s sladkorjem in (če je bilo) črnim vinom ali mlekom.

Juršče je tudi tista vas, ki je bila prvič z nami. Obiskovalcem so ponudili ješprenj, kruh iz konopljine moke in divjačinsko salamo.

V Parjah so skuhali okusno gobovo juho, za sladico pa ponudili »moderno« nutelino pogačo, starinsko pogačo in ovrte miške.

Prebivalci Drskovč so za obiskovalce pripravili golaž s krompirjem, flancate, potico po starinsko, polnjeno s kruhom namočenim v maslu, orehovo potico in skutno slaščico.

Zagorci pa so v ospredje postavili ovčarstvo, ki je tam še posebej prisotno in pripravili jančka s krompirjem v podpeki.

Člani Turističnega društva Pivka so skuhali krompir v zevnici, ki so ga zabelili z ocvirki in klobasami. Obiskovalcem, ki so čakali v vrsti so razdelili čez 100 porcij.

Prireditev je praznik vseh prebivalcev krajinskega parka, priložnost, da se srečajo, poklepetajo in morebiti izkoristijo možnosti, ki jih ponuja življenje v parku.

Ideje za drugo leto se že krešejo, še lepše in še boljše bo, pravijo soorganizatorji.

Galerija fotografij je tukaj