Terenski ogled izvedenih aktivnosti v projektu PIVKA.KRAS.PRESIHA: Obnovljeni kali že polni žab

Kali, lokve ali luže so bile nekoč v vsaki vasi. To so bile pomembne vodne površine na krasu, kjer se voda le izjemoma zadržuje na površju. V nekaterih so napajali živino, v drugih prali perilo, vse pa so bile pomemben življenjski prostor različnih živalskih vrst, vezanih na vodo. Zaradi opustitve rabe in njihovega vzdrževanja pa se je na Pivškem ohranilo le še nekaj kalov. Tu in tam kale še srečamo na pašnikih, ob vaseh pa so bodisi izginili bodisi so zaraščeni.

Poleti smo v projektu obnovili kale v Drskovčah in Zagorju.

Zaradi pomembne vrednosti kalov kot življenjskih prostorov dvoživk, kačjih pastirjev in drugih vodnih živali jih obnavljamo v projektu PIVKA.KRAS.PRESIHA, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Poleti smo obnovili kale v Zagorju (kala v Uskih) in Drskovčah (kala ob vodnjaku). Večji kal v Zagorju je v celoti preraščal rogoz, po obnovi pa je zaživel v pravi luči in je že dom številnim dvoživkam, urhom, pupkom in drugim vrstam žab.

Obnovljene kale, ki so zaradi obilnega deževja polni vode in življenja, si je ogledal župan Robert Smrdelj v družbi sodelavcev projekta, s predsednikom vaške skupnosti Zagorje, Tomažem Česnikom, in predsednikom vaške skupnosti Drskovče, Jožetom Tomšičem. Župana in predsednike VS smo seznanili o izvedenih in še načrtovanih delih, vlogi kalov in dvoživk ter pomenu njihove goste mreže.

Kali v Zagorju in Drskovčah so obnovljeni, a vsa dela še niso izvedena. V prihajajočih mesecih bo potekala še ureditev okolice kalov z info tablo, namenjeno ozaveščanju o pomenu kalov in dvoživk.

Kali so pomemben življenjski prostor dvoživk, a tudi lep krajinski element

Kale je ustvaril človek, zato so tudi naša kulturna dediščina in obenem lep element v prostoru. Verjamemo, da jih bomo s skupnimi močmi ohranili. Pa tudi skrbeli, da ne bi postali dom našim akvarijskim ljubljencem, potem ko se jih naveličamo.

»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.«