Preko različnih projektov, ki jih izvajamo v Krajinskem parku Pivška presihajoča jezera, smo vzpostavili sodelovanje z več kot 30 kmeti z območja parka pa tudi širše. Naše sodelovanje želimo negovati tudi z ogledi dobrih praks v drugih zavarovanih območjih. Po lanski daljši poti v KP Kolpa, smo se letos odločili obiskati sosednje zavarovano območje, Notranjski regijski park.

Dan smo začeli na kavi v Jezerskem hramu nasproti Centra za obiskovalce v Dolenjem jezeru. Manjšo pogostitev nam je pripravila ga. Lili Mahne ter nam predstavila aktivnosti svoje kmetije in delovanje znotraj Notranjske okuševalnice. S pripravo domiselnih prigrizkov širi vedenje o uporabnosti divjih rastlin v kulinariki.

Svoj dan smo nadaljevali preko ceste v Centru za obiskovalce v Dolenjem jezeru. Vodnica Ladi nas je prijazno popeljala preko interpretacijskega centra ter nam predstavila zanimivosti in posebnosti Cerkniškega jezera. V zgornjem nadstropju nas je prevzel dolgoletni sodelavec Notranjskega parka in velik poznavalec območja, Tine Schein. Predstavil nam je naravovarstvene ukrepe, tako tiste v preteklosti kot tiste, s katerimi se soočajo dandanes. Po predstavitvi v samem centru smo se odpravili na teren, najprej na samo jezero nato pa še na suhe travnike nad Begunjami pri Cerknici. Tam se park že leta trudi ponovno vzpostaviti suho travišče iz zaraščene površine (borov gozd in različno grmovje) za specifične vrste metuljev ter išče optimalne načine za upravljanje teh naravovarstveno pestrih in specifičnih okolij.

Po kosilu smo obiskali še kmetijo v Grahovem, kmetijo Andrejčič. Mlada gospodarja, Eva in Ervin, sta svoje delovanje razdelila v več sklopov. Ervin je kmetijo prevzel od dedka in jo s pomočjo očeta preusmeril v rejo krav dojilj pasme limuzin. Za prirejena teleta imajo utečene prodajne poti, za pridelano meso pa sedaj že stalne zadovoljne kupce. Druga Ervinova strast so žita, moka in peka. Odločil se je za nabavo mlina za žito ter posledično kmetijo usmeril tudi v poljedelske vode. Na 6 ha njiv pridelujejo pšenico, oves, rž, ajdo in veliko drugih žit, kolobarijo pa s travno-deteljnimi mešanicami, ki v obliki silaže ali senaže končajo kot krma za govedo. V mlinu proizvajajo različne vrste mok, zdrob, kosmiče, ješprenj pa tudi že pripravljene mešanice npr. za palačinke ali okusen ajdov kruh z orehi. Z oblikovanjem in prodajo izdelkov ima več opravka Eva, ki bo letos svoje veselje do cvetja začinila s še eno aktivnostjo kmetije. Pridelovala bo rezano cvetje za šopke, ga tudi herbarizirala in iz njega pripravljala voščilnice. Zadnji sklop delovanja kmetije Andrejčič so t. i. strojne usluge, saj Ervin s svojo tudi precej specifično kmetijsko mehanizacijo opravi veliko žetev in sušenja žita, prebiranje in mletje žita, košnja in spravila krme idr. Z veseljem smo si ogledali kmetijo s tako pestrim delovanjem, na katerem tudi medgeneracijsko sodelovanje pripomore k dobrim rezultatom.

Hvala vsem za gostoljubje ter vse novo znanje in izkušnje, ki ste ga delili z nami.

Na priloženih fotografijah si lahko ogledate utrinke iz sobotnega izleta. V KP Pivška presihajoča jezera že raziskujemo, kam bomo kmete na ogled dobrih praks peljali prihodnjo pomlad.