Leto dni nazaj je svoja vrata odprl Ekomuzej Pivških presihajočih jezer. Zato se je zadnjo nedeljo v mesecu septembru prav tam zbrala pisana druščina obiskovalcev, lokalnih pridelovalcev dobrot, domačinov ročnih spretnosti ter kulinaričnih ljubiteljev, ki so na svojevrsten način upihnili prvo svečko ekomuzeja. 

Čudovito sončno popoldne je bilo kot nalašč za izlet na Pivško, kjer so organizatorji Dneva v deželi presihajočih jezer povabili k sodelovanju lokalno prebivalstvo, ki je ključno pri lokalnem razvoju. Ob svetovnem dnevu turizma, ki je letos nosil naslov »Turizem in razvoj skupnosti«, je bil dogodek kot nalašč za to priložnost.

Tako otroci kot odrasli so pod nasveti in budnim očesom mentorice Ane Dolgan polstili in izdelovali filcane izdelke. Nekateri otroci iz Kmetijskega krožka pa so skupaj z mentorico Tamaro Urbančič prikazali, kako so se včasih po hišah vrteli kolovrati, ter kako se iz pravega domačega mleka zasiri sir.

Za obiskovalce je bil urejen tudi voden ogled ekomuzeja, ob sončnem popoldnevu pa je bil sprehod do Petelinjskega jezera, enega izmed presihajočih jezer na Pivškem, tudi nekaj posebnega. Med veselim druženjem so se odvila tudi zanimivi predavatelji. Iz društva ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev so poslušalcem predstavili pasmo kraševca, katerega prvo leglo izvira le piš vetra stran od ekomuzeja, iz Petelinj. S seboj so tudi pripeljali kosmatince, katere ste lahko od bližje spoznali. Rok Černe iz Zavoda za gozdove pa nam je predstavil zadnji uspešni projekt monitoringa volkov v Sloveniji – projekta Slowolf. 

Na stojnicah so se predstavili lokalni pridelovalci mlečnih izdelkov, Jernuclevi in Štafetovi iz Petelinj, ki izdelujejo kravje mlečne izdelke, ter Žužkovi iz Slovenske vasi, ki so predstavljali izdelke iz ovčjega mleka. Ovčarska ekološka kmetija Milharčič iz Parij pa je prinesla s seboj izdelke iz ovčjih kož, ter pridelke, ki so zrastli na njihovi njivi. Domačega česna, čebule, buč in korenčka ni manjkalo, našlo pa se je lahko tudi vijolični krompir stare goriške sorte, ki ima tudi vijolično obarvano sredico.

Turistično društvo Pivka pa je z dogajanjem v deželi presihajočih jezer začelo že dopoldne, saj se je več kot 70 kolesarjev iz cele Slovenije udeležilo tradicionalnega jesenskega kolesarjenja po Krpanovih poteh, popoldne pa so obiskovalcem ob ekomuzeju ponudili tradicionalno, domačo jed – krompir v zev’nci, ki so ga skuhali v kotličku nad ognjem, zabelili pa so ga z domačimi ocvirki in klobaso. Za sladico so ponudili odlično jabolčno skutno pito iz domačih jabolk stare jablane in domače skute. Za pijačo so vam ponudili kompot iz domačih jabolk in bezgov sok. Vse, kar se je pripravilo, je bilo domače, ekološko pridelano, in verjemite, da je hitro zmanjkalo dobrot.

Prijetno in veliko število obiskovalcev nam daje novih idej, zamisli in dogodkov. V jesenskem času vas e vabimo na še eno prijetno druženje. V oktobru oz. novembru bo potekal tradicionalni pohod med presihajočimi jezeri, katerega pa bomo napovedali, ko bodo jezera pokukala na plano. Več informacij bo znanih v kratkem, lahko pa nas spremljate nawww.pivskajezera.si.