Minulo soboto smo tudi v Krajinskem parku Pivška presihajoča jezera sodelovali v projektu Muzejska poletn noč.

V sodelovanju z Društvom Drobnovratnik smo za obiskovalce pripravili zanimive vsebine in zagotovili prijetno druženje.

Začeli smoob 18ih, oziroma nadaljevali, saj je bil Ekomuzej odprt že od 9ih zjutraj – najprej smo pripravili osvežitev za naše obiskovalce, vsak je dobil domač rmanov sok ali opojno bovlo s sočnimi breskvami.

Naše vodičke so obiskovalce večkrat v večeru popeljale po razstavi v ekomuzeju, ob 20.00 pa je Tadej Kogovšek obiskovalcem v svojem zanimivem predavanju predstavil skrivnostno ptico, ki jo podnevi le težko vidimo – kosca. Izvedeli smo, da je kosec izredno občutljiva vrsta ptice, ki ga ogroža predvsem intenzivna oziroma neprimerna košnja. Je še upanje, da kosec preživi v naših krajih?

Po predavanju, ko je že padel mrak, smo šli na teren, iskat kosca. Nasproti sta nam pritekla dva jazbeca, videli smo ježka, slišali srnjaka in druge večerne zvoke, kosec pa se nam ni oglasil. Ko smo se vrnili v ekomuzej, smo posedeli ob ognju, si popekli sirček s sosednje kmetije, in si privoščili tudi krompir s kozjo skuto. Polnoč je odbilo in počasi smo naše prijetno druženje zaključili.

Na poti domov smo se še enkrat pristavili v upanju, da se nam bo kosec tokrat le oglasil.

In res! najbolj vztrajnim se je potrpežljivost izplačala, slišali smo peti dva kosca. Lep zaključek še ene Poletne muzejske noči.