Ekomuzej Pivških presihajočih jezer2022-03-04T14:16:20+01:00

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer predstavlja zgodbo o vodi na kraškem svetu Zgornje Pivke. Posebna geološka zgradba območja v povezavi z neenakomerno razporejenimi padavinami povzroča veliko nihanje gladine kraške podtalnice. Ob visokih vodah nastane v dolini kar sedemnajst presihajočih jezer. Za spoznanje njihovega nastajanja je potrebno zavrteti posebno mlinsko kolo. Predstavitve posameznih jezer vključujejo tudi življenje domačinov v pokrajini, kjer je enkrat preveč, drugič pa premalo vode. Makete najpomembnejših življenjskih okolij: mokrih in suhih travnikov, grmišč, gozdov in jam dopolnjujejo predstavitve izjemno pestrega rastlinskega in živalskega sveta v Pivški kotlini.

URNIK

sobota in nedelja

Za najavljene skupine odprto po dogovoru.

ODPRTO

10.00–17.00

INFORMACIJE IN REZERVACIJE:

tel : 030 644 799

e-mail: info@pivskajezera.si

CENIK 2022 

(velja od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2022)

INDIVIDUALNI OBISKOVALCI *SKUPINE

(nad 15 oseb)

ODRASLI 3,50 € 3,00 €
UPOKOJENCI, DIJAKI, ŠTUDENTI 3,00 € 2,50 €
OTROCI (6–15 LET), OSEBE S POSEBNIMI POTREBAMI 2,50 € 2 €
PREDŠOLSKI OTROCI 0,50 € 1,5 €
DRUŽINA 8 € /
NAJEM VODNIKA
(na skupino do 50 oseb)
*Najem vodnika do Petelinjskega jezera 40€
*Najem vodnika v Ekomuzeju do 2 uri 30€

Za programe pod * velja: ogled mogoč ob predhodni najavi in potrjeni rezervaciji vsaj 3 dni pred prihodom. Brez predhodne najave vodnik ni vključen v ceno.
Za oglede drugih znamenitosti občine Pivka in območja Zelenega krasa je ob predhodni najavi in potrditvi mogoč najem lokalnega vodnika z licenco.
Ogled Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer je oproščen plačila DDV v skladu s 13. točko 42. člena ZDDV-1. Vse ostale storitve vključujejo 22-odstotni DDV.
Vse skupine, večje od 15 oseb, imajo v ceni ogleda Ekomuzeja ob predhodni najavi vključenega vodnika.

Vodeni ogledi

Za najavljene skupine je obisk možen skozi vse leto. Vodenje izvajajo strokovno usposobljeni vodniki, ki vas poleg vodenja po Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer lahko vodijo po krajinskem parku Pivška presihajoča jezera ter Zelenem krasu.

Najbolj pogosta kombinacija, ki jo izberejo skupine je ogled Ekomuzeja z vodenim sprehodom do Petelinjskega jezera.

Izvedljiva so tudi srečanja, sestanki, predavanja. Na voljo so platno, projektor ter avdio oprema z DVD predvajalnikom.

web_APP Prenos

Dogajanje v živo s Petelinjskega jezera, vse dni v letu!

Spletna kamera

Spremljaj dogajanje z dežele v živo in na daljavo

Vas zanima pojavljanje, trajanje in obseg ojezeritev čez celo leto? Oglejte si satelistke posnetke na Sentiel Hub EO Browser, ki se osvežujejo vsakih 5 dni.

Satelitski posnetki

Facebook Pivška presihajoča jezera

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Na Pivških travnikih najdejo tudi štorklje kaj za pod zob. ... VečManj

Krajinski park Pivška presihajoča jezera je v soboto popoldne organiziral dogodek ob mednarodnem dnevu Nature 2000 – Sprehod od kala do presihajočih jezer.

Na štiri kilometrski poti so obiskovalci z bližnjih in bolj oddaljenih krajev spoznavali naravno in kulturno dediščino Zgornje Pivke.

Obiskovalci so spoznavali prebivalce kalov in vlogo kalov.

Predstavnica Herpetološkega društva je pobliže predstavila predstavnika repatih dvoživk, navadnega pupka, ki ga v kalih na Pivškem še srečamo.

Poleg kalov so obiskovalci na poti spoznavali posebnosti Pivških presihajočih jezer, cvetoče rastline, Napoleonov most in Pivške kamnite križe, ki jih je predstavil predstavnik Kulturnega društva Lipa Pivka, Ernest Margon.

Z dogodkom ob evropskem dnevu Nature 2000 se je Krajinski park Pivška presihajoča jezera pridružil dogodkom ob praznovanju Slovenskega tedna naravnih parkov, ki poteka od 20. do 29. maja, ko obeležujemo več naravovarstveno pomembnih dni (svetovni dan čebel – 20. 5., evropski dan Nature 2000 – 21. 5., Mednarodni dan biotske raznovrstnosti – 22. 5., evropski dan parkov – 24. 5. idr.).

V desetih dneh bodo slovenski naravni parki izvedli več kot 35 dogodkov. Tako na kolesu kot peš boste lahko spoznavali znamenitosti parkov in prisluhnili zanimivim tematskim predavanjem.

Dogodek ob dnevu Nature 2000 v KP Pivška presihajoča jezera je potekal v okviru projekta PIVKA.KRAS.PRESIHA, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.
... VečManj

Lepo nedeljo vsem! ... VečManj

Lepo nedeljo vsem!
Naloži več

Ne želite zamuditi zanimivih dogodkov in novosti iz dežele Pivških
presihajočih jezer?

Prijavite se na e-novice.

Go to Top