Modrinovi večeri       Modrinov večer


Modrinovi večeri potekajo mesečno v Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer v Slovenski vasi pri Pivki. Gostujoči predavatelji nas popeljejo v svet naravne in kulturne dediščine ter v svet Zgornje Pivke, njenega živega sveta ter utripa življenja krajine. 


Predavanje organizira kolektiv Ekomuzej Pivških presihajočih jezer. Za več informacij, idej in predlogov nam pišite na naslov: pivskajezera@pivka.si.

   

SVETOVNI DAN MOKRIŠČ in DRAGOCENOST MOKRIŠČ
02.02.2018

Mokriščem je bil namenjen tudi četrtkov večer v Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer, kjer smo prisluhnili predavanju biologinje dr. Jane Laganis iz novogoriškega Zavoda za varstvo narave z naslovom »Dragocenost mokrišč«. Mokrišča so reke, poplavna polja, obalni pas, jezera, tako stalna kot naša presihajoča in še druge oblike vodnih teles. So življenjski prostor velikemu številu živali in rastlin in tako pomemben element v naravi. Vloga mokrišč pa je pomembna tudi v življenju ljudi. Organizmi in rastline živeče v mokriščih čistijo naše vode, mokrišča so vodni zadrževalniki in nas tako varujejo pred poplavami, so vodni bazeni ki vplivajo na mikroklimo in nam tudi čistijo zrak in še in še…

Predavanje se je nadaljevalo z zanimivo razpravo, kjer smo se dotikali današnjih večjih onesnaževalcev mokriščnih habitatov v našem okolju.

Mokrišča so torej okrog nas, v njih je veliko življenja in so neizmerno pomembna za življenje človeka. Zato ta konec tedna, pa morda tudi v snegu, pojdimo do bližnjega jezera, reke, ribnika in se zahvalimo rastlinam in organizmom za njihovo vztrajno delo.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer
Slovenska vas 10
6257 Pivka

M: +386 (0) 31 775 002
pivskajezera@pivka.si

 

 

Novice
ZIMSKI POČITNIŠKI DAN – povezujemo porečje Ljubljanice

02.02.2018

ZIMSKI POČITNIŠKI DAN – povezujemo porečje Ljubljanice

V letošnjem letu smo se kulturno-izobraževalne ustanove iz porečja Ljubljanice odločile, da bi združile moči ter z vzajemnim sodelovanjem povezale naše obstoječe ponudbe in ustvarile nove. Moči smo združili: razstava Moja Ljubljanica na Vrhniki, Park vojaške zgodovine Pivka, Notranjski muzej Postojna ter Krajinski park Pivška presihajoča jezera več...

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer

Slovenska vas 10

6257 Pivka

 

M: +386 (0) 31 775 002

pivskajezera@pivka.si

Rezervacije

Skupinski obisk

O Ekomuzeju

  Obišči nas

 

  Sledi nam