Warning: getimagesize(knjiznica/voščilo_kpppj_2018.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/x770host/public_html/pivskajezera.si/includes/rutine.php on line 229

Warning: Division by zero in /home2/x770host/public_html/pivskajezera.si/includes/rutine.php on line 239
Modrinovi večeri

Modrinovi večeri       Modrinov večer


Modrinovi večeri potekajo mesečno v Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer v Slovenski vasi pri Pivki. Gostujoči predavatelji nas popeljejo v svet naravne in kulturne dediščine ter v svet Zgornje Pivke, njenega živega sveta ter utripa življenja krajine. 


Predavanje organizira kolektiv Ekomuzej Pivških presihajočih jezer. Za več informacij, idej in predlogov nam pišite na naslov: pivskajezera@pivka.si.

   

Modrinov večer z Matejem Kržičem
15.12.2017

Skupaj z njim in fotografijami smo se spomnili ekstremnih »poplav« v letu 2014, ko so vode, preobilne, da bi z Loške doline odtekale samo proti Planinskem polju, odtekale tudi proti Koritnicam in Knežaku na zgornji Pivki v občini Ilirska Bistrica.


A poplave, ko govorimo o kraških tleh, pravzaprav niso poplave. Z vodo zalita kraška polja so »na kulturni in na divji strani Javornikov«, kot se je pošalil predavatelj, stalnica, ki se je ne sme pozabljati in jo velja upoštevati pri načrtovanju rabe prostora.

Stari  so znali in so na primer vasi zidali na gričih in hribčkih, ne pa na poljih. Stara znanja in sožitje z naravo pa so preglasili novodobni kratkovidni interesi  s pozidavo na poplavnih ravnicah. Ogledali smo si lahko posnetke komunalnih čistilnih naprav, postavljenih v zadnjih desetletjih v dnu dolin in polj, ki so v času visokih voda, zdajšnjem času torej, večinoma poplavljene, učinek čiščenja pa  vprašljiv.


Kržič je predstavil tudi raziskovanja jame Čolniči, skozi katero se vode podzemno prelivajo iz Loške doline na Cerkniško polje (izvir Cemun), zelo verjetno pa tudi proti pivškim kraškim poljem. Po najdbah jamskih živalic v nekaterih rovih, ki so značilne za jame na pivški strani, namreč sodijo, da obstaja takšna povezava – tako imenovani »Rov via Juršče«.

 

ekomuzej pivških presihajočih jezer 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer
Slovenska vas 10
6257 Pivka

M: +386 (0) 31 775 002
pivskajezera@pivka.si

 

 

Novice
Srečno novo leto!

29.12.2017

Srečno novo leto!

In veliko obiskov v naravi več...

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer

Slovenska vas 10

6257 Pivka

 

M: +386 (0) 31 775 002

pivskajezera@pivka.si

Rezervacije

Skupinski obisk

O Ekomuzeju

  Obišči nas

 

  Sledi nam