Warning: getimagesize(knjiznica/voščilo_kpppj_2018.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home2/x770host/public_html/pivskajezera.si/includes/rutine.php on line 229

Warning: Division by zero in /home2/x770host/public_html/pivskajezera.si/includes/rutine.php on line 239
Pivška presihajoča jezera | Odprtje ekomuzeja...

Vrata odprl Ekomuzej Pivških presihajočih jezer

V petek, 27. septembra 2013, je svoja vrata odprl Ekomuzej Pivških presihajočih jezer, ki bo obiskovalcem pričaral igro narave v besedi in sliki, tudi v času, ko jezera izginejo in ozelenijo. Obiskovalcem bo prikazal lastnosti krasa, opisal vpliv vode na našo apnenčasto podlago ter življenje človeka s to pokrajino.. Spoznali bomo prebivalce tega območja, tako v vodi, na mokrih in suhih travnikih ter v gozdovih Javornikov, ki so kot streha, katere žleb je na eno stran speljan v Pivško pokrajino, na drugo stran pa na Cerkniško polje s Cerkniškim jezerom.

   

Na slovesnem odprtju ekomuzeja je župan Robert Smrdelj poudaril pomembno sodelovanje med človekom in naravo, če hočemo tudi v prihodnje prejemati njeno energijo. Zato je pomembna tudi pridobitev Ekomuzeja, da lahko slehernemu človeku podamo še lepši prikaz čarobnosti narave ter jo približamo vsakemu posebej. Ekomuzej je sedaj pomembna dodatna turistična ponudba ter točka, kjer obiskovalec dobi nekaj podrobnosti o kraških pojavih, jezerih ter biotski pestrosti. Poleg tega je ekomuzej točka, od koder se lahko obiskovalci odpravijo na potep po gozdnih poteh, na pohodniške hribe v okolici, najbližja je Sv. Trojica, ali pa jim bo vodnik v ekomuzeju dal kak namig za ostale turistične točke in jih usmeril dalje po Zelenem krasu ali pa še dlje do Ljubljane ali do Obale. Pridobitev ekomuzeja je le začetek mozaika, ki se bo nadaljeval v nameri o ustanovitvi krajinskega parka Pivških presihajočih jezer.

  

Glavni izvajalec pri gradbeni obnovi objekta je bilo podjetje Makro 5 gradnje d.o.o. iz Kopra. Za izvedbo celotne opreme v ekomuzeju je poskrbel Vojko Strahovnik iz podjetja Argos, ki ima na področju opremljanja muzejev in info centrov bogate izkušnje. S svojimi podizvajalci, ki so bili večinoma lokalni obrtniki je opravil izjemno delo. 

  

Mag. Špela Habič iz Postojne je prispevala velik del idejne in vsebinske zasnove v ekomuzeju. Živalski in rastlinski svet na območju Pivških jezer je postavila na ogled Irena Kodele Krašna, biologinja.. V vizualno obliko je vse ideje in želje postavila Barbara Kogoj iz Postojne.  Zato, da ima ekomuzej tako bogato vsebino, se gre zahvaliti mnogim posameznikom in strokovnim inštitucijam. Projekt se je izvajal pod nadzorom Darka Žitka iz Tringrad nova d.o.o.

  

Na otvoritveni prireditvi so svoje povedali tudi domačini – Anton Berne iz Slovenske vasi, Julijan Česnik iz Palčja ter Jože Žele iz Zagorja, vsi veliki ljubitelji Pivških presihajočih jezer. Vsi so enotno poudarili, da je novi ekomuzej odlična pridobitev za celo občino in za domačine, ki lahko iz tega nekaj tudi iztržijo v turistični panogi.

  

Ekomuzej bo gostil tudi tematske večere, delavnice in predavanja, saj je na voljo nova didaktična soba s platnom in projektorjem. Poleg tega je muzej odlična zbirna točka za razne dejavnosti v naravi in strokovne izobraževalne izlete. Odlična izobraževalna in poučna je celotna zasnova muzeja, ki bo nudila veliko strokovnih vsebin tako posameznikom kot najavljenim skupinam, od najmlajših, osnovnih in srednjih šol, pa do najstarejših. Ob vhodu najdemo tudi kotiček Lisine štacune, ki ponuja domači med, čaje, sire, mesne izdelke, domače izdelano milo ter knjige z zanimivimi zgodbami. Majhna čajna kuhinja bo obiskovalcem lahko ponudila tudi čaj ali kavo.

  

Po odigrani legendi, kako je Trnsko jezero postalo Petelinjsko, ki so jo zaigrali učenci Osnovne šole Pivka in glasbenih vložkih unikatnih domačinov, prvega benda presihajočih jezer - Ane Pupedan, so nam iz Turistične kmetije pri Andrejevih predstavili hrano, ki so jo nekoč s seboj na kmečka opravila nesli kosci in kmečke žene. Manjkalo ni bele krompirjeve polente s pršutom, jajc s panceto in pršutom, krompirja v zevnci s klobaso in ocvirki, sladkih 'čjšpovih njokov' in štrukljev. Poskusili smo lahko ječmenovo belo kavo ter krhljevko (kompot iz suhega sadja). Da je domača kmečka hrana šla 'za med', ni potrebno posebej poudarjati. Vse to se je dogajalo pod budnim nadzorom Martina Krpana, ki je osebno prišel na otvoritev, kje pa je pustil svojo kobilico, pa še sam ni vedel.

  
Ekomuzej Pivških presihajočih jezer bo odprt v oktobru vsak vikend (sobota, nedelja) od 10.00 do 17.00, od novembra naprej pa vsak vikend od 10.00 do 15.00. Vabljeni na ogled igre narave na enem mestu! Za predhodno najavljene skupine vodeni ogledi vsak dan v letu.

  

Kontakt:
Ekomuzej Pivških presihajočih jezer
Slovenska vas 10
6257 Pivka
M: +386 (0)31 775 002
T: +386 (0)5 721 21 80
E: pivskajezera@pivka.si
W: www.pivskajezera.si


Aktivnostim v Ekomuzeju lahko sledite tudi na socialnih omrežjih:
FACEBOOK: Pivška presihajoča jezera / The Seasonal Lakes of Pivka
TWITTER: pivska_jezera
INSTAGRAM: pivska_jezera

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer
Slovenska vas 10
6257 Pivka

M: +386 (0) 31 775 002
pivskajezera@pivka.si

 

 

Novice
Srečno novo leto!

29.12.2017

Srečno novo leto!

In veliko obiskov v naravi več...

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer

Slovenska vas 10

6257 Pivka

 

M: +386 (0) 31 775 002

pivskajezera@pivka.si

Rezervacije

Skupinski obisk

O Ekomuzeju

  Obišči nas

 

  Sledi nam